Hogyan készülnek a szőnyegek?

Kézi csomózott szőnyeg  

— Akinek számít a szakértelem

A kézi csomózással készült szőnyeg készítése magas szintű szakértelmet és hozzáértést igényel. A szálakat fűzéssel rögzítik az impregnált, tehát vízálló alapszövetbe. Miután egy sorral végeztek, egy arra alkalmas eszközzel (sulykolóval) a keresztszálat (ún. vetőfonal) ráütögetik a csomókra, annak érdekében, hogy rögzítsék azokat. Ezután a fonál végét levágják, majd a vetőfonalat áthajtják a szőnyeg teljes szélességén, amit az oldalélek köré tekernek.

A kézzel csomózott szőnyegek alapanyaga javarészt természetes, növényi eredetű, nem pedig szintetikus. Mivel ezek a szőnyegek valóban kézzel készülnek, így elmondható, hogy minden egyes darab egyedi és megismételhetetlen, nem tömeggyártott termék. Ez önmagában is emeli a szőnyeg értékét, hiszen nincs két egyforma darab. Így ha Ön valóban valami egyedire, és különlegesre vágyik, válasszon a kézzel készült szőnyegeink egyikéből. Higgye el, nem fog csalódni!

Kézi szövésű szőnyeg

— Akinek az egyediség fontos

Egy kifejezetten erre a célra alkalmas, ún. kézi szövőgép segítségével készülnek ezek a szőnyegek. Sokkal egyszerűbb az elkészítésük, mint a kézi csomózású szőnyegeknek, hiszen nem olyan időigényes a folyamat és nem is igényel olyan szintű készségeket. Emiatt a szövéssel készült szőnyegek egy olcsóbb alternatívát képviselnek a kézi csomózású szőnyeghez képest. Az elkészült mintázat a hátoldalon ellentétes színállásban pontosan megjelenik. Alapanyaguk elsősorban növényi eredetű.

Tradicionális kézi csomózású szőnyeg

— Keleti tradíciók és szakértelem

A keleti szőnyeg csomózott vagy szőtt, kézzel készített termék, amely valamely tradicionális szőnyegkészítő területről származik, mint például India, Pakisztán, Irán, vagy Törökország. Ennél a szőnyegtípusnál a származás fontos. Nem mindegy, hogy mely országban készült a szőnyeg, hiszen minden egyes térségnek saját jellemző minta- és színvilága van, ezen felül a csomózási és szövési technikák is területenként eltérőek. Európában – sajnos helytelenül, – minden kézzel készült szőnyeget perzsa szőnyegként emlegetnek akkor is, ha csupán a perzsa szőnyeg motívumainak felhasználásával készültek.

Amennyiben ilyen jellegű, tradicionális szőnyegre vágyik mindenképp érdemes meggyőződni annak eredetéről, valamint készítési módjáról. Nálunk kizárólag eredeti, mesterek által készített szőnyegekből válogathat.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Válasszon prémium szőnyeget

Tekintse meg az Ön által kedvelt stílusokat és válassza az egyéniségéhez illőt

Modern szőnyegek Tradicionális szőnyegek Egyéni szőnyegek
error: Content is protected !!