Hogyan válasszunk szőnyeget?

Szőnyegválasztásnál nem csak a designt érdemes figyelembe venni hiszen előfordulhat, hogy „beleszerettünk” egy darabba, ennek ellenére mégsem lenne ideális választás számunkra. Akadnak olyan kényesebb darabok is, melyek inkább dísztárgyak, mint használati tárgyak. Ennek megfelelően kell meghozni a döntést, hiszen nem mindegy, hogy gyermekeink tanulnak-e rajta görkorcsolyázni, vagy új szőnyegünk egy nyugodt esti olvasgatáshoz nyújt hátteret. Természetesen minden felhasználási módra akad megfelelő darabunk.

Minden alapanyagnak megvannak azok a jellemző tulajdonságai, melyeket tudni érdemes ahhoz, hogy szőnyegünk hosszú távon teljes díszében pompázhasson otthonunkban.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a monoRugs szőnyegkollekcióban kizárólag természetes alapanyagú szőnyegekből válogathat, szemben a kereskedelemben legelterjedtebb, szintetikus alapanyagokkal, mint a PP (polipropilén) vagy PA (poliamid) szál.

A monoRugs szőnyegek alapanyagai

Bambusz – A megtestesült erő

Bambusz

Ősi alapanyag melyet évezredekkel ezelőtt is sokoldalúan használtak fel. Rendkívül kemény és erős növény, így alkalmas volt akár a szamuráj kardok vágóképességének tesztelésére is. Élvezze Ön is a bambuszból készült szőnyegeink nyújtotta ellenállósságot és szívósságot, akár teraszán is, hiszen kiválóan ellenáll a nedvességnek, párának egyaránt. Továbbá ideális választás lehet, ha gyerekei, háziállatai vannak, higgye el a termék meg fog birkózni a feladattal.

Gyapjú – A természetes légtisztító

Juh

Legfontosabb tulajdonsága, hogy 100%-ban természetes és megújuló alapanyag, mely nem esik át vegyszeres kezelésen sem. A gyapjú szőnyeg biológiailag teljesen lebomlik, egyáltalán nem szennyezi a környezetet, mint a szintetikus, műszálas szőnyegek. A hernyóselyem után ez a legfontosabb állati eredetű alapanyag a textil iparban.

A gyapjúból készült szőnyegek szó szerint hozzájárulhatnak az otthon melegének megteremtéséhez, hiszen kiváló hő- és hangszigetelő termékek. Ezen kedvező tulajdonsága mellett a gyapjúszőnyeg egyfajta légtisztítóként is működhet. A párás levegőből elnyeli a nedvességet, majd mikor száraz a levegő akkor kipárologtatja azt. Nem is csoda, ha sokan választanak gyapjú szőnyeget hálószobájukba, vagy a gyermekszobába, de az allergiásoknak is megfelelő alternatíva lehet.

Kókusz – Természetesen erős

Kókusz

Strapabíróságban nem csak a bambusz jeleskedik, hanem a kókusz is. A kókusz szőnyeget a növény rostjaiból állítják elő. Legnagyobb előnyük, hogy a készítés során nem használnak mesterséges színezőanyagot vagy vegyszert. A bambusz mellett, vagy helyett alkalmazhatóak, tökéletes alternatívájuk. Jól bírják a nedvességet, kiváló a csúszásgátló képességük és a poratkák sem telepednek meg benne.

Akiknek fontos a vegyszermentes gyártás és a strapabíróság a kókusz szőnyeg az egyik legkiválóbb választás.

Pamut – Nélküle nem megy

Pamut

A 100% pamut szőnyeg ritka, hiszen a pamutból készült bolyhok nem elég ellenállóak a napi használathoz, így a pamutot elsősorban a szőnyegszerkezet, struktúra kialakításához használják, mely így viszont nagy szilárdságot és élettartamot ad a terméknek.

Selyem – A természet adta elegancia

Selyem

A selyem a textil alapanyagok királynőjének nevezhető. Először az ókori Kínában kezdték el használni és árusítani. A selyem értékét példázza, hogy feldolgozásának folyamata 25 évszázadon keresztül teljesen titkos eljárás volt. A selyemfonalat a selyemhernyó gubójából állítják elő.

A 100% selyem, és a selyemtartalmú szőnyegeket mindazoknak ajánljuk, akiknek fontos az elegancia és kifinomultság. Emellett értékét növeli, hogy anyaga rugalmas, gyűrődésre sem hajlamos, rendkívül magas csomószám érhető el a selyemből készült szőnyegek esetében.

Sisal – Sokoldalúan strapabíró

Sisal

A sisal szőnyegek az agave kaktuszféle rostjából készülnek, akárcsak a tequila. Fizikai tulajdonságai, mint a nagy szakító szilárdság, keménység, csúszásmentesség, ideálissá teszik használatát erősen igénybe vett helyiségekben. Az említett kedvező tulajdonságokat tovább javítja, hogy a gyártás során a szőnyeg alját latex bevonattal egyesítik.

A szálak tulajdonságának köszönhetően szőnyegünk taszítja a szennyeződéseket, és a gyapjú szőnyegekhez hasonlóan kedvezően befolyásolja a szoba levegőjének minőségét. Így szintén jó választás lehet gyermekek, vagy allergiában szenvedők által használt helyiségekben.

Tengerifű – Szőnyegnek teremtve

Tengerifű

Minden tulajdonsága azt szolgálja, hogy ideális szőnyeg alapanyag legyen, hiszen a tengerifüvet kifejezetten erre a célra termesztik. Kiváló hőszigetelő, puha, ellenálló az erős szennyeződésekkel szemben, emellett rugalmas anyag is. Tulajdonságai sokban hasonlítanak a sisaléra. A szálakat viaszos bevonat védi a szennyeződésektől.

Viszkóz – Design mindenek felett

Viszkóz

A viszkózból készült szőnyegek azoknak készülnek, akiknek a legfontosabb, hogy a selymesen csillogó anyag könnyedsége lenyűgözze az otthonukba látogatókat. Természetes alapanyagokból készül, mint a hulladék erdei fenyő, lucfenyő, bükkfa vagy pamut, melyet a selyem helyettesítésére fejlesztettek ki.

A természetes anyagokból vegyi eljárással készítik el a viszkóz anyagot, mely így tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy egyedi színezést és mintázatot kapjon. Ezért mondhatjuk, hogy a viszkózból készült szőnyegeket a designerek és lakberendezők szívesen ajánlják modern enteriőrök kialakításához, hiszen igazán egyedivé tudja tenni otthonunkat egy-egy ilyen darab.

A viszkóz csodás külsejének megőrzése érdekében, viszont ügyelnünk kell arra, hogy ne forgalmas, nagy igénybevételű helyiségekbe válasszuk, mert kényes és vegytisztítást igénylő anyag.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Válasszon prémium szőnyeget

Tekintse meg az Ön által kedvelt stílusokat és válassza az egyéniségéhez illőt

Modern szőnyegek Tradicionális szőnyegek Egyéni szőnyegek
error: Content is protected !!